piatok 1. mája 2009

Anton Hrnko - človek, ktorý vnáša svetlo...

"Ďakujem, že ste vniesli viac svetla do tohto obdobia..." končí rozhovor s A. Hrnkom na tému Slovenský štát moderátorka TA3 (pozri) . Nebudeme sa na tomto mieste venovať traumatizujúcim prehreškom voči slovenčine ešte aj v tejto rozlúčkovej vete (hoci vieme ako je na ne A.H. citlivý), ale pozrieme sa bližšie na aktuálny stav, kam novoľudácka historiografia dospela pri brúsení kánonu o dobrom ujovi a jeho štáte, v ktorom sa "uvoľnili všetky potencie".

Aktuálny kánon

Kánon o vojnovom slovenskom štáte vyzerá teda k dnešnému dňu takto::

  1. Prvýkrát v histórii sa zrealizovala samospráva a uvoľnili tvorivé sily národa. Naplnili sa slovenské týžby po svojbytnosti a samospráve.
  2. Priemyselná výroba v rokoch 1938-1945 vzrástla o 50%, slovenský roľník prišiel k pôde a oddĺžil sa, žilo sa ľahšie, bolo to obdobie blaha. Dobre sa žilo. Rozvíjala sa kultúra, lebo sa do toho nikto nemiešal. Naplnili sa túžby slovesnkého ľudu po väčšom krajci chleba.
  3. Charakter štátu: Išlo o quasidemokraciu (Vnuk používa výraz "vojnovú demokraciu") s autoritatívnymi prvkami do júla 1940 a potom vinou Hitlera o autoritatívny štát. Nikdy to však nebo totalitný štát, súdnictvo a kultúra pôsobili autonómne. Koniec koncov aj ten najhorší domáci režim je lepší ako najlepši okupačný.
  4. K hodnoteniu Tisa: Nie Tiso vydal strednú Európu Hitlerovi, ale Mussolini, Daladier a Chamberlain, nie Tiso rozpútal 2. sv. vojnu, ale Hitler, nie Tiso je zodpovedný za Holocaust, ale Hitler. Na Slovensku azda niekto aj nesie kriminálnu zodpovednosť za podiel na Holocauste, ale nie Tiso, lebo ten bol pasívny. Tisova zodpovednosť (stále nie je celkom jasné za čo) je čisto politická. Vo vzťahu k holokaustu jasne rozlišujme etapy - v 1. etape išlo len o majetok (o numerus clausus), v 2. etape Tiso Židovský kódex nepodpísal kým výnimky spod neho podpisoval hromadne. V 3. etape zákonom o vysťahovaní Židov len zmiernil následky Židovského kódexu a to ešte mal sťaženú situáciu tým, že sa celá akcia javila ako humanitná v zmysle vyvážania za prácou a kvôli zjednoteniu rodín. V 4. etape sa potom k prejavu Holíči nikdy nepriznal, a jeho poprava viedla na Slovensku k februaru 1948.
Takto teda vyzerá v aktuálnej verzii apologetika na vojnový slovesnký štát.

Čo chýba

Zrejme kvôli stručnosti, alebo z hravosti autora bol vynechaný rad obvyklých klišé, ako sa
napr. vyhlásením slovesnkého štátu predišlo rozdeleniu Slovenska medzi susedov, ako bolo Slovensko medzinárodne uznané a v zápätí vystavené agresii v Malej vojne, ako prvý z nemeckých satelitov deportácie zastavil aby ich obnovili až Nemci v r. 1944, ako sa slov. štát riadil sociálnymi encyklikami kat. cirkvy.

Iné súvislosti sú pre národniarsku historiografiu aj naďalej tabu: Zahalená rúškom tajomstva zostáva Hitlerova motivácia napĺňať túžby
slovenského národa, bez povšimnutia ostane i veľký paradox, keď v Salzburgu Hitler vymení vládu tejto suverénnej, samostatnej a svojbytnej republiky, presne ako keby keby išlo o okupovanú krajinu. Hoci sa etapizácia, táto skvelá metóda p. Hrnkom hojne využíva, žiadna etapa mu nezvýši na tzv. "Postrk Židov" na územie nikoho hneď v zápätí po vyhlásení autonómie v októbri 1938 (hoci práve tu nemožno Tisa obviňovať z pasivity), rovnako sa ani nevysvetlí ako sa dá s quasi demokraciou zosúladiť existencia štátostrany. Neostal priestor ani pripomienúť taký významný počin slovenskej kultúry ako bol Lomnický manifest, v ktorom sa oní nezávislí kultúrni pracovníci celkom nezávisle a kultúrne prihlásili k národnému socializmu.

Toto všetko však láskavý divák nemá p. Hrnkovi za zlé, veď pozná finesy tohoto svojrázneho žánru, akým ľudácka historiografia nesporne je :-). Láskavý divák ale nevie tak sterilne oddeliť náhly blahobyt v slovákštáte od triviálnej otázky kto zaplatil účet.

Kto platil účet

Od národne zapáleného historika by bolo asi prehnané očakávať, aby našiel niektoré skryté súvislosti: Tak napríklad medzi arizáciou a onou spokojnosťou z "väčśieho krajca chleba". Kritickým bodom je totiž proces, niekedy hanblivo nazývaný "odovzdaním slovenského hospodárstva do slovenských rúk". Úplne inak láskavý divák vníma slová o zrealizovanej samospráve, uvoľnení tvorivých síl a naplnení tisícročných túžob akvie, že pod onými túžbami a vzletnými heslami mali aktéri na mysli celkom konkrétne veci (vo svojej drvivej väčšine materiálne statky). V tomto je situácia navlas podobná vyhláseniu SR 1. 1. 1993, takže p. Hrnko dobre pozná podobne motivované vlastenecké horlenie. Jediný rozdiel bol, že v r. 1938-39 bolo koho okrádať: boli tu Česi a Židia, kým v r. 1993 bolo možné okradnúť už iba vlastných. Odôvodňovať to nejakým rastom priemyselnej výroby je absurdné (minimálne ak sa nespomenie súvis s rastúcou nemeckou vojnovou výrobou - koniec-koncov výroba v Protektoráte vzrástla ešte viac).

A na tomto mieste dokonca v dobrej viere pripusťme, že iniciálny plán ani nepočítal s vyvraždením Židov. Nemáme dôvod neveriť, keď Mach vo svojich pamätiach píše: "Začiatkom marca 1943 som dostal list od biskupa Jána Vojtaššáka. Bol to otrasný list..." a na inom mieste
volá "...Ale len vysídliť. Len vysídliť. Nie vyvraždiť! " rozumej: len okradnúť, nie zavraždiť !

Jednoducho tradícia 1. ČSR naučila týchto ľudí, že štát možno použiť na vylúpenie určitej skupiny obyvateľov na základe nacionálnych, alebo ideologických kritérií a ich majetkom si nakloniť inú skupinu. Tiso a spol. azda nechceli vyvraždiť Židov, len ich olúpiť o majetok. Zlodejom sa však občas pritrafia neočakávané okolnosti a potom sa stane, že obeť neprežije.

Neodolateľný pôvab slovenského vojnového štátu

Neboli by sme spravodliví, keby sme upierali pamätníkom a aj motivovaným historikom, že oni skutočne môžu tieto veci vnímať tak, ako popisujú. Vojnový slovenský štát naozaj mohol byť pre určité skupiny ľudí oázou mieru, prosperity a pokoja. Nepochybne sa tak javil aj mnohým pracovníkom kultúry, či historiografie. Stačí si spomenúť na ich živorenie v exile (pozri iný môj príspevok) a človek razom pochopí, že existuje typ ľudí, ktorým voľná súťaž nevyhovuje a potrebujú na svoje presadenie sa celkom špecifické podmienky. Pre takých bol vojnový slovenský štát nepochybne rajom na zemi... a v určitej miere je pre nich takýmto azylom aj dnešná SR :-)

14 komentárov:

  1. Pán "Morse",
    na rozdiel od historika Hrnka (ktorého v oblasti starej slovenskej histórii nemusím), Vy nemáte ani len toľko odvahy, aby ste si viedli vlastný blog pod svojim menom.
    Vaše "doplnenie" Hrnkovho vystúpenia v televízii pripomína to dobré známe komunistické hodnotenie 1.Slovenskej republiky, so zdôraznením osudov židov, ako keby to bolo všetko - ako to povedal p. Hrnko - výmyslom Slovákov.
    Vašu nenávisť voči Prvej Slovenskej republike vidno aj z toho, že ju neustále spomínate ako "vojnový slovenský štát", hoci ste si iste vedomý toho, že je to nesprávne pomenovanie.
    Nuž, ale čo sa dá robiť, u Vás asi platí,že "zvyk je železná košeľa".

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zabudol som sa podpísať
    milanxyz

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Milý MilanXY,

    mýlite sa, ak si myslíte, že zdôraznenie osudu Židov vyplýva z komunistického hodnotenia vojnového slovenského štátu. Ono len zohľadňuje proporcie obetí (tých, čo "zaplatili účet"). Kým straty slovenského obyvateľstva (včítane slov. armády na vých. fronte a SNP) boli nie viac ako 19 tis., slovenských Židov zahynulo 70 tis.
    Vaše anonymné apely na odvahu sú pozoruhodné, určite nebudem prispievať anonymne, až tak budem činiť z Vašich daní.
    A čo sa týka názvu 1. Slovenská republika, nuž nech počítam ako chcem, prvou mohla byť Dvortsákova Slovenská ľudová republika vyhlásená v Košiciach 11. decembra 1918, druhou azda vyhlásenie Spišskej republiky (Selbständige Zipser Republik) karpatskými Nemcami 9. decembra 1918 v Kežmarku, Janouškova Slovenská republika rád vyhlásená v Prešove 16. júna 1919 by mohla byť tretia a naši autonomisti mohli stihnúť byť asi tak 4. v poradí :-) Peace and Love !

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pán "Morse",
    prepáčte, ale ako to mám rozumieť, že "určite nebudem prispievať anonymne, až tak budem činiť z Vašich daní"? To argumentovanie s historikom Hrnkom bolo tiež podmienené platením z mojích, alebo niekoho iného daní?
    A vôbec načo to celé zahmlievanie? Vy si môžte urobiť poradie "vyhlásených" slovenských republík, aké len chcete, faktom zostáva, Slovenská republika vyhlásená 14. marca je volaná "vojnovou" tými, ktorí tento štát nenávidia, albo majú iné skryté úmysly ("zaplatiť účet).
    Veru tak pán "Morse", takmer každé Vaše tvrdenie treba brať s rezervou. Napríklad tvrdenie, že "slovenských Židov zahynulo 70 tis", hoci komunistický historik Kamenec ich sám uvádza menej. Pravda, Vám sa hodí Slovákov očierniť, tak sa pridajú aj židia z územia okupovaného Maďarmi.
    A vraj "Peace and Love"!
    Ešte aj to zneje od Vás falošne.
    milanxyz

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pán Morse, keď už spomínate lomnický manifest, prečo nespomeniete že práve tam bol Dr. Tiso kritizovaný za pasivitu ba až nevôľu presadzovať slovenský národný socializmus?
    Ďalej k tej arizácii. Slovenský poklad a zbierka naň bola zorganizovaná dávno pred začiatkami arizácie a arizované majetky do nej zahrnuté neboli ako je teda možné, že tento poklad vyzbieraný od Slovákov stačil na pokrytie rozpočtu a dokonca 7 ton zlata uložených vo Švajčiarsku neškôr ukradli bratia Češi aby takto pokryli novú československú korunu. Teda "náš zlý ľudácky poklad" im poslúžil. Teda mám to chápať tak že Čechom vadil ten zlý slovenský štát ale jeho pokladom nepohrdli? To mi pripadá ako veľmi lacné pokrytectvo. Taký ste aj vy celý a váš blog.

    Čo sa týka arizácie treba sa najprv spýtať odkiaľ prišli židia k 50 percentám všetkého majetku v štáte. Odpoveď nájdete u Vajanského či Štúra u Vajanského napríklad v diele židovstvo na Slovensku. ALe nájdete ho aj u luthera, Mateja Bela a iných "zlých" významných národne orientovaných ľudí. Dnes vám nevadí, že koncerny berú prácu malým a stredným podnikateľom v súťaži, ktorá je nerovná pretože koncern častokrát zo zahraničia si može dovoliť znížiť ceny a dokonca aj chvíľu prerábať len aby zničil slovenského malého pdonikateľa, ktorý sa musí nadrieť aby aspoň niejakú tu almužnu zarobil. Keby niekto chcel podporiť dnes slovenských podnikateľov tým že zamezí vstupom zahraničných koncernov an anše územie verím že by ste boli medzi prvými čo vykrikujú že sa jedná o nespravoldivosť. Je jasné že vám ako pokrytcovi nevadí akými podvodmi sa židia dostali k majetku ale bude vám vadiť, že im boli tieto majetky zhabané. nanešťastie pre vás exitujú svedokovia ktorý dosvedčia že Dr. Tiso sa takýmto spôsobom zachovať enchcel a neschvaľoval takéto riešenie židoveskej otázky akým bol židovský kódex. Čo však mohol v tej dobre urobiť? Navyše na Slovesnku vôbec neboli také tvrdé protižidovské opatrenia ako v Nemecku. Spočitaku židia si majetky mohli nechať ale museli sa spolčiť s nežidom. Navyše členovia hlinkových gárd často konali na vlastnú päsť. Čo sa týka arizácií podľa mňa sa to v dejinách robilo vždy. 1ČSr zhabala majetky cirkvám, zhabala rakúsky a maďarský kapitál na Slovensku. Komunisti zhabali zasa pôdu od slovenských sedliakov, dnes zhabávajú nadnárodné firmy, podniky od malých slovenských podnikateľov. Taktiež je do zákona zavedené vyvlastňovanie. Prečo dnes neprotestujete? Kde ste boli keď zhabávali komunisti? Prečo ste si vtedy nevytvorili blog alebo nepísali do novín?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ešte dodám, samozrejme arizácie neboli spravodlivé ale to nebolo ani židovské úžerníctvo a okrádanie.

    IvanSk

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Milý IvanSk,

    Ad Lomnický manifest: otázka znie, či možno argumentovať podobnou kultúrou ako dôkazom, že šát nebol totalitný, ako to robí p. Hrnko.

    Ad Zlatý poklad a pod: Prirodzene nie ste jediný, ktorý tvrdí že prosperita vojnového slov. štátu nebola založená na majetku ulúpenom Židom. Žiaľ, príležitosť dokázať to exaktne "Prvej SR" nevyužila. Minister Medrický dokonca v denníku Slovák z 2. júla 1940 priamo hovoril o potrebe arizovaného majetku pre udržanie novorodiaceho sa štátu :-) A to, že "Prvej SR" bratia Česi ulúpili zlatý poklad, no to je mrzuté, ale kde sa už len domôže svojich práv zlodej, ktorého okradli ?! :-)

    Ad 50% majetku v rukách Židov. Tu z prílišnej skromnosti uvádzate dokonca nižšiu cifru než Vaši predchodcovia. Tí zvyčajne doplnili aj počty právnikov, lekárov, krčmárov a pod. Rozumiem ja dobre Vašemu prirodzenému citu pre spravodlivosť, ako bolo dôležité pozrieť sa na čistotu nadobudnutia majetku, žiaľ veľký paradox doby bol, že sa neskúmal pôvod majetku, ale pôvod majiteľov :-) Ono všeobecne je to prirodzená ľudská túžba skúmať pôvod (cudzieho) majetku... niektoré režimy to podporujú viac, niektoré menej.

    Že Tiso, tento svätý človek, sa takto zachovať nechcel o tom nepochybujem ani najmenej, (mal tie najlepšie pohnútky - jasne to aj na súde povedal), žiaľ "po plodoch spoznáš ovocie"
    stojí v písme.

    S čím môžem bezo zbytku súhlaiť je Vaše konštatovanie že obdobne ako Židom bol ulúpený majetok aj Nemcom a Maďarom za 1. ČSR a potom po r. 45, obdobná lúpež bolo znárodnenie a kolektivizácia po r. 1948 a rovnako si to myslím aj o mečiarovskej privatizácii. A ak nabudúce vystúpi p. Hrnko s apologetikou na tieto časy, nepochybne voči nemu vystúpime spoločne :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Zlaté časy stredoveku

    Stredovek je často spájaný so spiatočníctvom, tyraniou a chudobou, s obdobím, kedy život bol ťažký a krátky. Navzdory absencii technologických vynálezov v odboroch medicíny a vedy, v skutočnosti to bol čas, kedy prosperity a šťastia bolo nadostač.

    Lakmusovým testom každej úspešnej civilizácie je jej finančné usporiadanie, ktoré prevláda v ekonomickej sfére. Sú prostriedky výmeny, dlžoby a splácania záležitosťou obyvateľov alebo by mali byť kontrolované skromnými bankármi pre vlastné obohatenie a zotročenie národov?V stredovekom Anglicku boli striktne v rukách kráľa, ale pred rokom 1290 boli v rukách úžerníkov.

    Zákony proti úžere pred príchodom Williama Dobyvateľa v r. 1066 boli veľmi striktné. V roku 899 kráľ Alfred nariadil, aby sa majetok úžerníkov skonfiškoval a v r. 1050 kráľ Edward vydal nariadenie na základe ktorého bol úžerníkov majetok nielen zhabaný, ale úžerník bol postavený mimo zákon do konca života.

    Tieto zákony boli zrušené keď Normanďania porazili Anglicko pri Hastingu 14. októbra 1066. Williama sprevádzala skupina židovských osadníkov z Ruen, ktorí tam žili od čias rímskych. Títo židia poskytli finančnú pomoc na výzbroj armády Williamovi výmenou za možnosť praktizovať úžerníctvo v Anglicku pod kráľovskou ochranou.

    Bol to však Williamov syn Rufus, ktorý aktívne dovolil židom požičiavať peniaze za úrok, za čo si spočiatku bral 50% zo zisku. Aby splatil úroky z pôžičiek bol navyše nútený zaviesť u obyvateľstva dane. Encyklopédia Britanica podáva podrobný popis tohto neobľúbeného vládcu. Nenásytnosť úžerníkov spôsobovala medzi obyvateľstvom zlosť a hnev. Židia boli zapletený do mnohých podvodov, ako napríklad postriebrovanie cínu a jeho následný predaj ako striebra. Ďalej predávali množstvo tovarov pod jednou strechou, čo boli doposiaľ predávané v na to určených obchodoch.

    Úžerníci účtovali šľachte úrok 33% ročne na pôdu, ktorú si od nich prenajímali. Pracujúci museli však platiť ročne až do 300% úrok. V priebehu dvoch generácií sa jedna štvrtina anglickej pôdy dostala do rúk židovských úžerníkov.

    Obvinenia z rituálnych vrážd mladých kresťanských chlapcov v čase Pasoveru pridali k k všeobecnému presvedčeniu, že židia by mali byť z Anglicka vyhnaní. V roku 1233 v nariadení Statutum de Judeisimo sa obmedzili aktivity židovských požičiavačov peňazí a v roku 1275 boli zrušené všetky formy úžerníctva.

    http://globalfire.tv/nj/09en/history/money_medieval_england.htm



    Samozrejme, že neschvaľujem okrádanie iných a ani ich vraždenie. Lenže vraždenia sa nezúčastnila naša vláda veď z nemeckej strany tam boli záruky že židov v Poľsku ubytujú. To že židia boli olúpení o nimi ukradnutý majetok je mi ľúto ale je to presne to čo ste spomenuli keď zlodejovi zhabali lup. Dr. Tiso vydal 30 000 výnimiek. Tiež neviem či vám hovorí niečo meno Gabriel Hoffman. Tiso židov zachránil od vysídlenia nie od smrti, keďže on o vraždení vedieť nemohol a to vypovedá o jeho osobnosti myslím si až až. To čo hovoril v prejavoch je druhá vec. Keď vám na krk dýcha obluda a sleduje vaše verejné prejavy predsa nemôžete tvrdiť niečo čo by ju rozzúrilo. Mnohí sa tu naparujú ale nikto nevie nájsť východisko, komunisti vravia že mal odstúpiť, nuž ale kto by prevzal zodpovednosť? Tuka? Čo by tým dosiahol? I keď on sám mal v pláne odstúpiť prišli za nim traja rabíni aby ostal. Dnes si môeme všetci odpľúvnuť na Tisa a tí jednotlivci, ktorí robili zverstvá a ich rodiny sú očistené. Koľko bolo takých bláznov čo konali na vlastnú päsť a dnes sa všetko napíše na účet Tisovi. Ako v bare. Nuž neviem, ja to beriem reálne, nik z nás nikdy nemôže robiť to čo chce ale vždy si vyberá z alternatív, ktoré sú dovolené. Všetko je to spôsobené tým, že sme malý slabý štát, ktorého občania o svojej identite ani nevedia alebo sa o ňu nestarajú, je potom jasné že sme vždy hračkou veľkých. Ja si prvý štát nevážim preto, že vyvezol židov a Dr. Tisa si nevážim pre jeho výstupy pred publikom ale pre to čo skutočne vykonal a nemusel. Samozrejme Vy asi nikdy niečo také nepochopíte buď ste perfekcionista alebo niečo iné ale veľmi dúfam že ste to prvé. Neverím totiž, že ste niekto kto chce iba škodiť. NA to by vás bola škoda.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Milý IvanSK,

    aké pekné exposé ste si pripravil zo stredovekého Anglicka, to ste preložil kvôli mne ? Niečo mi hovorí, že máte Vy v talóne i iné svieže dielka...:-)

    A aké poetické prirovnania používate - vraj obluda dýchala na krk... To je vám zvláštna obluda, ktorá plní odveké túžby po samospráve, samostatnosti a po väčsom krajci chleba. Neviem ani aká obluda dýchala na krk Tisovi 4. novembra 1938, keď vydal Vládne nariadenie o postrku 7500 Židov na územia, ktoré boli odstúpené Maďarsku, písmo však obluda-neobluda vraví pomerne jasne "Vaša reč nech je áno - áno, nie - nie. Čo je navyše, pochádza od Zlého" (Mt 5,37). Či bolo výnimiek 3.000, alebo 30.000 ako Vy tvrdíte, či bájni rabíni presviedčali Tisa ostať, alebo mu len postavili pamätník v TelAvive :-), zdá sa, že ani jedno miesto v oných vagónoch neostalo prázdne... Tieto výnimky, za ktoré sa platilo, akurát nahradzovali bohatých Židov za chudobných, tak sa mi zdá... Čo myslíte vy, ako odborník, bol by dostal výnimku istý Ježiš, syn tesára ? Gabriel Hoffmann však výnimku dostal, veď z prežitej hrôzy aj konvertoval na pravoverného ľudáka a bol vďačný abbému do konca svojich dní...

    Vítam Vaše uistenia o tom, že ste proti okrádaniu a vraždeniu z princípu, aj keď to máte ťažké súc valcovaný argumentmi zo stredovekého Anglicka (a to je ešte len slabý odvar voči argumentom zo slovanského východu). No nech Vám tie princípy dlho vydržia...

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Zaujímavé že o postrku židov viete iba vy a vaši traja kamaráti z markízy spolu s Dr. Kováčom významným maďarským historikom dočasne žijúcim na Slovensku oceneným za svoj prínos k maďarskému dejepisectvu maďarskými vyznameniami. A jedine vy máte o ňom relevantné dôkazy, ktoré žiaľ nikde nevidím. Rovnako tomu bolo aj pri Štefánikovej "samovražde" o ktorej vlastníte s pánom Kováčom ako jediní na svete relevantné dôkazy. "Čo je navyše, pochádza od zlého" - to ste sa pekne označili. Pretože vaše práce vždy hľadajú niečo navyše, čo by mohlo niejako pošpiniť Slovákov. A keď tam to navyše nieje tak si to jednoducho domyslíte, presne ako s vraždením židov slovenským štátom. Lož vo vašich ústach vám zjavne neprekáža, skôr vám prekáža, keď vám niekto neverí. Zrazu za činy jednotlivcov obviňujete celý štát a jeho hlavu, čudný prístup keď dnes sa všade zdôrazňuje že jednotlivec nieje celý národ. Prosím nehrajte sa tu na aniela spásy a zvestovateľa dobra, skutočne sa to k vašej duši nehodí.

    Za výnimky sa platilo? Poprosím relevantný zdroj. Podľa zákona z onej doby to vôbec takto nebolo. Samozrejme Gabriel Hoffman, žid, ktorý konvertoval vám nevyhovuje preto ste z neho urobili ľudáka. Je to odporné čo tu prevádzate. Už Vám dokonca nevyhovujú ani svedectvá žida Hoffmana. Čo ste teda za človeka keď sa oháňate hľadaním pravdy a žida Hoffmana len preto lebo vám nepasuje do mozaiky označujete za ľudáka? "Aniel svetla" sa takto nespráva. Táto vaša schopnosť zaškatuľkovať každého obhajcu Dr. Tisa za ľudáka je taká smiešna, že došla až k označovaniu židov za ľudákov. S čím prídete neskôr?

    citát:
    Začnem obžalobcom, ktorý na strane 55 knihy Proces S Dr.J. Tisom uvádza doslovne:
    ,,Počas druhej svetovej vojny sme i s manželkou pomáhali tým židovským spoluobčanom, ktorým hrozila
    deportácia. Mal som teda mnoho dobrých priateľov Židov.
    Po rozsudku nad Machom(Mach dostal 30 rokov, pôvodne mal byť zastrelený) som musel vynaložiť veľa
    úsilia, keď som ich chcel presvedčiť, že takýto rozsudok je aj po ľudskej aj po právnej stránke spravodlivý. Nedarilo sa mi.
    Zaujímavé je, že skôr by boli pardonovali udelenie milosti Tisovi."

    Samotní židia vaše tvrdenia popierajú.
    MUDr. Gabriel Hoffman, zidovsky konvertita napisal:
    Citácia:
    “Opakujem, nikto nedokázal zvládnuť propagandu ako Hitler. Nielen svetová verejnosť, ani Židia do posledných dní nepochybovali o chystaných pracovných táboroch v oblasti východného Poľska. Tu mali žiť a pracovať na vlastnom samosprávnom území. Napriek tomu sa prezident Tiso zasadil o možnosť udeľovania výnimiek z nariadeného odsunu mimo Slovenska. Proti silnej Tukovej skupine to bol významný politický úspech. Udelených 25 000 výnimiek, so zámerom netrhania väzieb osôb židovského pôvodu so Slovenskom, bolo opovážlivosťou voči celosvetovo obávanej mocnosti. Taktiež množstvo poskrývaných Židov v pivniciach Slovákov pri benevolentnom prizeraní vládnej moci, hovorí samo za seba.

    Máme dôkazy, že priamo delegácia židovských rabínov žiadala arcibiskupa Kmeťku ako cirkevného nadriadeného Dr. J. Tisa, aby len prezident Tiso zotrval vo funkcii, lebo jedine on dokáže vzdorovať Hitlerovi... Túto žiadosť prišli v roku 1943 predniesť Dr. Frieder z Nového Mesta nad Váhom, hlavný rabín Slovenska a pán Unger a Dr. Schwiger z Nitry..”


    Červený kríž po vojne konštatoval, že Slovensko bolo relatívnym útočiskom pre židov utečuvších z Poľska a Maďarska, tieto fakty sa nedajú oklamať a spolu s lomnickým manifestom, ktorí podpísali prevracači kabátov kde Tisa kritizujú za neochotu podporovať slovenský NS niet pochybností o Tisovom charaktere.

    Snem Slovenskej republiky sa uzniesol na tomto ústavnom zákone:

    §1.
    Židov možno vysťahovať z územia Slovenskej republiky.

    §2
    (1) Ustanovenie § 1 neplatí:

    a) na osoby, ktoré sa najneskoršie 14. marca 1939 stali príslušníkmi niektorého kresťanského vyznania,
    b) na osoby, ktoré žijú v platnom manželstve s Nežidom (Nežidovkou), uzavretom pred 10.septembrom 1941.


    (2) Osoby, ktorým prezident republiky udelil alebo udelí oslobodenie podľa § 255 nariadenia č. 198/1941 Sl. z., ďalej lekári, lekárnici, zverolekári, inžinieri a iné osoby, ak príslušné ministerstvo uzná za potrebné ponechať ich vo verejnom, technickom alebo hospodárskom živote Slovenska, nemajú byť vysťahovaní dokiaľ je v platnosti rozhodnutie o ich oslobodení alebo ponechaní1.



    (3) Vyňatie z pod vysťahovania (ods. 1 a 2) platí aj na manželku (manžela), na maloleté deti a v prípade ods. 1 písm. a) aj na rodičov vyňatých osôb.

    Výnimiek bolo možno udeliť až až. Avšak stále zabúdate na to že sa nebavíme o vašom vymyslenom fakte a vraždení židov ale že sa bavíme len o židoch, ktorí boli vysťahovaní do Poľska na práce. O aký zločin sa teda jedná pri vysídľovaní? Aj Slováci pracovali v Nemecku, aký to bol teda zločin?
    To že Nemci daných židov zlikvidovali je nemecký zločin nie slovenská vina.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Milý Anonym,
    okolnosti "Postrku" sú vcelku dobre známe, zadajte do Googlu slová Kozinka a Telefonogram a môžete si inkriminované nariadenie prečítať. List rabínov odovzdal Tisovi Friedler v Bánovciach 6. marca 1942, nie však so žiadosťou aby Tiso zostal, ako sa Vy domnievate (yadajte do Googla "fyzické zničenie Židov"). Rabíni totiž, na rozdiel od rádoby nechápavého G. Hoffmana, vedeli už 6.3.1942 o čo kráča... Je to veľká škoda, že ste zajatcom svojich bludných predstáv, verte mi, že Vás nectia.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Pan "Morse",
    na vas vek uz by ste mohli vediet,ze "googul" nie je biblia a to, co je tam napisane nemusi este byt pravdou.
    Z Vasich prispevkov vyplyva len jedna vec a to, ze ste nesmierne zaujaty voci Slovakom, co z Vas robi presne to, co sa snazite vsugerovat ludom, ktori maju ine nazory.
    Tym "zajatcom svojich obludnych predstav" ste sam.
    milanxyz

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Milý MilanXY,
    ostaňme podľa možnosti vo vecnej rovine - ak nesúhlasíte s nejakým názorom, uveďte svoje argumenty, a dúfajte, že ste dostatočne presvedčivý.

    Posudzovaním kto a v akej miere je zaujatý voči Slovákom beriete na seba jednak nepomerné bremeno, jednak Vám k tomu chýba akákoľvek legitimácia či mandát... Ono táto obsedantná žiadza hovoriť v mene niekoho tretieho (národa, pracujúcich más, pokrokového ľudstva je symptomatická pre určitý typ ľudí. Napr. Dr. Goebbels tiež nevylučoval T. Manna z nemeckého národa vo svojom nene, ronako ani L. Brežnev Solženicyna zo sovietskeho (fiktívneho ako neskôr vysvitlo) národa...

    Tiež sa Vám môže stať, že sa sám ocitnete medzi nepriateľmi národa, ani nebudete vedieť ako. Hľa ako písali československí národní buditelia v r. 1909: "...mohla padať na váhu iba citová stránka, osobné sympatie ba i nenávisť proti Slovákom u osôb, ktorým záležalo na tom, aby Slováci literárnym odtrhnutím boli poškodení"

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ... už ste sa ocitli medzi nepriateľmi národa ?

      Odstrániť