pondelok 17. mája 2010

Neočakávaný koniec jedného dialógu :-)

Už dlhšiu dobu som bol zvykol diskutovať s p. Antonom Hrnkom, t.č. vojenským historikom na jeho blogu. P. Hrnko bol cenné médium, keďže "počul trávu rásť" a jeho postoje boli svieže a hlavne vždy verne odzrkadľovali aktuálne fóbie a obsesie tzv. národoveckej galerky.

Musím povedať, že som bol mierne prekvapený tým, že ma p. Hrnko vôbec toleroval na svojom blogu, kde som pôsobil značne disonančne. Týmto prajným prístupom sa celkom vymykal zvyklostiam členov národoveckého krúžku, ktorí najradšej diskutujú v uzavretej spoločnosti (a za svoju "vernosť línii" inkasujú podľa možnosti keš :-).

A tu sa stala náramne zaujímavá vec, ktorá si bude zrejme vyžadovať dumku-dve.

Prebiehala diskusia k pripravovanému zákonu o dvojitom občianstve, vcelku plná obvyklých klišé snažiacich sa etnické čistky proti Maďarom na Slovensku v r. 1944-47 odôvodniť vlastizradou, ku ktorej malo dôjsť prijatím/neprijatím maďarského občianstva u obyvateľov na späťpripojených územiach. Tu treba podotknúť že p. Hrnko prejavuje slabosť voči určitým elegantným formálnym konštrukciám a aj tentoraz sa nechal uniesť ku konštatovaniu že nikto z obyvateľov južného Slovenska de-iure nikdy nemal maďarské občianstvo (kvôli nulite Mníchova). Následne sa zaplietol keď v paragrafe 1 Benešovho úst. dekrétu č. 33 sa títo istí obyvatelia zbavujú čsl. občianstva odvolaním sa na ich maďarské občianstvo, ktoré mali nadobudnúť po vied. arbitráži.
V mojej replike bol mimo iných i odsek:
Morse: Akosi zvláštne mi tiež pripadá “opomenúť” z podobného pojednávania bohaté tradície vydierania nepohodlných skupín obyvateľstva odobratím/nepriznaním št. občianstva, ktorými predvojnová ČSR, vojnový Slovenský štát i povojnové Československo ovplývali. Rovnako by za zmienku stála liberálna prax v Uhorsku/predvojnovom Maďarsku, vďaka ktorej mohli napr. Židia prenasledovaní na Slovensku po r. 1940 nachádzať útočisko v Maďarsku.
ktorý aj spustil ďaľśie pokračovanie diskusie celkom nečakaným smerom.
Hrnko: Máte veľmi slabú pamäť, resp. bohapusto klamete. Ako je všetkým v Európe známe, medzivojnové Maďarsko bolo prvý štát v modernej Európe, ktorý prijal antisemitské zákonodarstvo. Je pravdou, že počas deportácií židov zo Sk r. 1942 veľa týchto ľudí ušlo do Maďarska, aby sa zachránili, ale ako si vám ušlo, že rovnako v rokoch 1943 - 1944 masy židov utekali z HU na Sk, aby sa zachránili pred Horthyho deportáciám. takže ak pravdu, tak celú. Polopravda je horšia ako lož!
Morse: Ako zvyčajne sa opäť snažíte tutlať zodpovednosť slovenskej vlády za deportácie 57.628 slovenských Židov v období od marca 1942 do novembra 1942
antidatovaním deportácií z Maďarska do obdobia pred nemeckú okupáciu (v marci 1944) a ich spájania s Horthym. Pohnútky, ktoré Vás k tomu vedú radśej neskúmam.
Hrnko: Najhoršiu podlosť, ktorej sa tu dopúšťate, je snaha vyviniť horthyovský režim zo zodpovednosti za holokaust. To je podlosť, ktorá sa na Sk aj postihuje trestným zákonom. Len na pripomenutie jeden citát (autorom nie som ja): “Prvý brutálny akt násilnej deportácie židovského obyvateľstva sa v Maďarskom kráľovstve uskutočnil v lete 1941, v čase, keď po boku nacistických vojsk aj maďarská armáda sa zúčastnila okupácie Halíča a Ukrajiny. Maďarská vláda v júli nariadila orgánom ministerstva vnútra, aby tých židov, ktorí nemajú domovskú príslušnosť, sústredili do zberných táborov na severo-východnom pohraničí Maďarského kráľovstva (išlo o poľských, ukrajinských a čiastočne aj židov z teritória Zakarpatskej Ukrajiny a Maďarského kráľovstva), ktorých potom previezli na okupované teritórium Ukrajiny bez ohľadu na vek, na chorých, na ženy a deti. Bolo ich zhruba 18-22.000, kde ich ponechali vlastnému osudu bez toho, aby mali zabezpečené podmienky k prežitiu. Títo sa v skupinkách niekoľko týždňov ako bezprízorní túlail peši v oblasti Kamenec-Podolskij, kde boli vystavení hladu, strádaniu, nenávisti domáceho obyvateľstva, okrádaniu a krutosti okupačných orgánov až napokon sa dostali do pazúrov nacistických oddielov nasadenia, ktorí ich surovo zavraždili.” S takýmto hnojom ja ďalej diskutovať nebudem.
A odd nasledovného príspevku bola už diskusia odmazávaná, uvádzam preto v úplnosti.
Morse: Drahý Kvítku, je pochopiteľné, že uvádzate tak podivuhodný citát od bližšie neuvedeného autora (zdá sa, že máte stále morálne zábrany citovať M.S. Ďuricu a ani sa Vám nedivím:-)). Riešite rovnaký problém ako on - ako "vybieliť" zodpovednosť slovenskej vlády za deportácie 57.628 slovenských Židov v období od marca 1942 do novembra 1942 antidatovaním deportácií z Maďarska do obdobia pred nemeckú okupáciu (v marci 1944) a ich spájania s Horthym. Pritom prvú časť citátu je možné ľahko vyvrátiť, keďže tzv. "Postrk" 7.500 Židov zo Slovenska v dňoch 4-5. 11. 1938 je evidentne spred obdobia leta 1941, ku ktorému sa vzťahuje citovaný "Prvý brutálny akt násilnej deportácie židovského obyvateľstva" ak ide vôbec o pravdivú informáciu (vzhľadom na obskúrny zdroj). Určite poznáte nasledovný dokument, či nie ? (a priložil som znenie vcelku notoricky známeho telefonografu z novembra 1938, ktorým sa nariaďoval "postrk" Židov na územie, ktoré malo byť odstúpené Maďarsku).
Podráždená reakcia p. Hrnka ma celkom prekvapila:
Hrnko: Príspevok vymazaný! POPIERAČI HOLOKAUSTU V AKEJKOĽVEK FORME NA TÝCHTO STRÁNKACH NEMAJÚ MIESTO Anton Hrnko
Hmmm predchádzajúci príspevok teda spôsobil p. Hrnkovi takú nepredstaviteľnú traumu, že sa okamžite rozhodol zmazať stopy. Ale čo to mohlo byť konkrétne? Využijúc otázku Milanaxyz, ktorý už zrejme nečítal moju medzičasom zmazanú repliku a naivne sa snažil nájsť eśte niekoho dalšieho, komu by sa dal "prišiť" neslávny slovenský primát:
Milanxyz: Pán Morse, len taká malá otázôčka: Viete, že prvé protižidovské opatrenia o revízii získaného občianstva Česko-Slovenskej republiky a o vysídlení niektorých cudzincov platné na celom území Česko-Slovenska boli vydané pražskou vládou koncom januára 1939, teda pred vznikom samostatnej Slovenskej republiky?
Skúsil som sformulovať odpoveď v snahe bližśie identifikovať ono jedovaté semä:
Morse: Milý Milanxyz, keby p. Hrnko pri predchádzajúcom príspevku nespanikáril, keď sme ho prichytili tak povediac inflagranti s popieračom Holokaustu M. S. Ďuricom, mohli ste si prečítať, že prvé deportácie Židov sa udiali z územia Slovenska a to už 4-5. 11. 1938 v rámci tzv. "Postrku". Týkali sa asi 7.500 Židov a diali sa na podnet J. Tisu, ktorý k nim nepotreboval žiadne zákony, riadil sa iba svojim kresťanským presvedčením a ešte možno evanjeliom podľa Matúša :-)
Na odpoveď nebolo treba dlho čakať, príspevok bol takmer vzápätí odmazaný:
Hrnko: DLHO SOM TRPEL VAŠE RASISTICKÉ ÚTOKY NA SLOVÁKOV, ALE S POPIERAČMI HOLOKAUSTU NECHCEM MAŤ NIČ SPOLOČNÉHO. MORSE, ODÍĎTE NA TAKÚ STRÁNKU, KDE TOTO TRPIA. U MŇA SI UŽ NEPICHNETE.
A. Hrnko

Nuž na základe všetkého vyšśieuvedeného je možné zatiaľ vysloviť dve hypotézy:
  1. Národovecký krúžok, aj v roli think-thanku premiéra SR, plní poctivo spoločenskú objednávku ktorú som nechtiac identifikoval zrejme dosť presne ako snahu "vybieliť" zodpovednosť slovenskej vlády za deportácie 57.628 slovenských Židov v období od marca 1942 do novembra 1942
    antidatovaním deportácií z Maďarska do obdobia pred nemeckú okupáciu (v marci 1944) a ich spájania s Horthym.
    Členovia kružku zrejme dostali stranícku úlohu pri každej, sebanevinnejšej zmienke, "bieliť" (resp. terminológiou N. S. Chruščova "lakovať"). Až v tomto kontexte je sa stáva zrozumiteľné aj extempore vicepremiéra Čaploviča z 11. februára 2008, keď pri odhaľovaní pamätníka 3000 obetiam Holokaustu odvlečeným z Nových Zámkov v júni 1944 začal celkom nečakne hovoriť o paralelách medzi "Horthyovským faśistickým Maďarskom" a súdobím dianím v Maďarsku. Po jeho slovách vznikla výmena názorov a niekoľkí účastníci opustili pietne zhromaždenie.
  2. V národoveckom krúžku, pravdepodobne práve vzhľadom na angažovanie sa niektorých jej členov po boku premiéra SR, spôsobuje extrémny diskomfort osoba M. S. Ďuricu. Na jednej strane výsledky výskumov tohoto "historika" (presláveného m.i. objavom, ako v seredskom pracovnom tábore židovský zubári-zajatci dostávali od dobrotivej slovenskej vlády prídel zubného zlata pre svojich židovských pacientov) nutne potrebujú, na druhej strane sa musia vyhnúť akémukoľvek odkazu na jeho osobu. Google je ozaj hnusná vec, bolo by krajne nevhodné keby na kombináciu slov Hrnko a Ďurica vyhodil práve inkriminovaný príspevok...
Hľa akým objavom a akým mrzutým nedorozumením skončil jeden dialóg!



9 komentárov:

  1. Gratulejem Vám za Vase fundované príspevky v blogu Antona Hrnku.
    Alexander

    OdpovedaťOdstrániť
  2. prečo si môj komentár nezverejnil, keˇsa A.Hrnka tak bojíš?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Milý Laco Oravec, neviem síce, čo som mal kde zverejniť (ako vidíś na svojom príspevku vyśśie je táto diskusia otvorená), ale vychádzajúc z Tvojej nepriestreľnej logiky, sa zrejme bojím nielen A. Hrnka, ale aj L. Oravca :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Morse, vacsieho tragikomika a pseduintelektuala ako ty by sme asi tazko hladali. Nech sa ti dari dalej zo seba robit hlupaka. Myslim, ze Hrnkovi nesiahas ani po päty. Ako aktivny podporovatel madarskeho nacistickeho rezimu (momentalne odboja:) by si uz co to mohol vediet aj o minulosti, bohuzial. Co viac k tebe dodat, akurat by som ta poprosil aby svoju tvar na bilboardoch SMK zakruzkoval, nech mame jasno ,dik.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Este doplnim- zabudol som ta pochvalit Morse(j) ako dobre si sam seba okomentoval :)) "fundovane"? tu si to uz prehnal, nemyslis ?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Milý Anonym, obrazy v Tvojej mysli sa zrejme hromadia rýchlejśie, než nachádzaš pre ne slová - tak som sa mohol stať tragikom, komikom i pseudointelektuálom súčasne. A ako sa nestratiť v tejto neistej slovenskej minulosti? Nuž snaž sa držať chronologickej nadväznosti udalostí a neprohloupíš. To platí aj pre Tvojho podareného sponzora :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. asi mám pomalšie vedenie, ale nechápem, ako sa dá vybieliť zodpovednosť za deportácie slovenských židov tým, že Maďarsku "prišijú" ešte skoršie deportácie? Aj keby to bola pravda, ako to môže zmenšiť vinu za deportácie, ktoré sa udiali potom? Ide o typ logiky "keď to robili oni, robili sme to aj my" čo mi úplne uniká podstata?

    Aldeberan

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Nuz, neviem, ja pana Hrnka nechcem komentovat, ale jeho argument o Horthyovskej deportacii z leta 1941 je pravdivy. Bola to Horthyho vlada, ktora najprv zidov sustredila a neskor cudzich obcanov (z okupovanych krajin) a aj vlastnych obcanov dala vyviezt do Kamenca Podolskeho. Samotni Nemci, po zisteni, ze boli deportovani aj madarski obcania, nakoniec tuto vec stopli a cca 2000 obcanov Madarska vratila - za protestu Döme Sztóyayioho - vyslanca Madarska v Nemecku. Tato skutocnost paradoxne potvrdzuje, ze Tiso a slovenska vlada v roku 1942 museli vediet, ze zidov posielaju na smrt. Po madarskych deportaciach cela Europa musela vediet, co sa stalo na ukrajinskom uzemi.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Madarska vlada mala organ KEOKH (centralny statny urad pre kontrolu cudzincov). Oficialne tato institucia riesila sustredovanie a deportacie zidov na uzemie Ukrajiny, kde vtedy spolocne operovali madarske a nemecke jednotky. KEOKH podliehali Ministerstvu vnutra, ktoremu sefoval Keresztes - Fischer. Deportacie mali samozrejme suhlas od Horthyho (vtedy uz mal tzv. "diktatorske" zmocnenia, ktore mu schvalil "znasilneny" parlament). Nijako tym neobhajujem vtedajsie slovenske urady a vladu, ale tieto informacie obiehaju internet z madarskych a aj nemadarskych zdrojov. Problem s tym maju aj obhajcovia Horthyho rezimu, ktorych je v MR, aj na SK vela. Koluju legendy o Horthym, ako o zachrancovi zidov, podla legiend cca 70.000 poslkych zidov. Podla zisteni bol pocet zidov medzi rokmi 1935 a 1945, ktori prosli do Madarska maximalne 20.000. Prave tych vykynozili Nemci po ich deportovani v roku 1941. Tejto teme sa v MR venuje napr. László Karsai - odporucam precitat jeho clanky a publikacie. Vztah madarskeho a slovenskeho rezimu k zidom nemal v zasade velke odlisnosti...

    OdpovedaťOdstrániť